DOM POLSKI
Bucuresti
versiunea in limba romana

Uniunea Polonezilor din România,
             Dom Polski - Bucuresti

versiunea in limba polona
DESPRE NOI

Uniunea Polonezilor din România, Dom Polski - Bucuresti

Organizatia noastra are drept scop, conform statutului, sa reprezinte si sa apere identitatea nationala a polonezilor din Capitala Romaniei. Comunitatea poloneza din Bucuresti are circa 500 de membri. O parte dintre ei s-a nascut în România, în Bucuresti, din familii de polonezi sau din familii mixte. O alta parte provine din comunitatea polonezilor din Bucovina, regiune din nordul tarii, unde e stabilita cea mai mare parte a polonezilor din România. Cea de-a treia parte este formata din polonezi nascuti în Polonia care s-au stabilit în Bucuresti din diverse motive.


Pastrarea identitatii nationale si contactele cu Polonia

Organizatia noastra initiaza in permanenta actiuni si activitati destinate pastrarii identitatii nationale a membrilor sai. Exista o scoala de limba polona pentru membrii Dom Polski, exista de asemenea o scoala de limba polona la care au acces atât membrii nostri cât si alti copii care doresc sa învete limba polona si care functioneaza prin grija Ambasadei Poloniei în România.De asemenea, copii de la Dom Polski-Bucuresti participa la concursul anual de recitare în limba polona Maria Konopnicka împreuna cu celelalte organizatii ale polonezilor din România. Concursul are loc la Suceava în fiecare primavara. În fiecare an sunt organizate excursii în Polonia pentru copiii de origine polona din România cu ajutorul Spolnota Polska.

In fiecare an membrii Dom Polski-Bucuresti participa la cursuri de limba polona organizate în Polonia cu sprijinul aceleiasi organizatii Spolnota Polska. De asemenea, atunci când avem posibilitatea organizam vizite în Polonia stramosilor, ale membrilor Clubului Seniorilor condus de doamna Jadviga Halina Miclasevschi.
În fiecare an de Craciun si de Paste membrii Dom Polski Bucuresti se întâlnesc pentru a pastra traditiile poloneze.

Ambasada Poloniei la Bucuresti orgazizeaza de fiecare data întâniri cu membrii Dom Polski de sarbatorea nationala de 3 mai si de Ziua Independentei de pe 11 noiembrie si cu alte prilejuri.
De asemenea, Dom Polki colaboreaza si cu Institutul Polonez din Bucuresti ori de câte ori se iveste ocazia.


Politica Dom Polski-Bucuresti

Dom Polski - Bucuresti este membra a Uniunii Polonezilor din România cu sediul la Suceava, organizatie care îi reprezinta pe toti polonezii din România. Din rândurile acestei Uniuni pe tara se alege la fiecare patru ani deputatul care îi reprezinta pe polonezi în Parlamentul României. În acest moment deputatul polonezilor este domnul Ghervazen Longher, care totodata este si presedintele Uniunii Polonezilor din România.
Dom Polski - Bucuresti este o organizatie non-profit care conform statutului nu face politica, pastrând neutralitatea fata de toate partidele politice.

  Powered by: COMTEL Supernet